dijous, 4 de novembre del 2010

ELS MAPES


HOLA, CLASSE VIATGERA!

ME N'HE ADONAT QUE SABEU MOLTES COSES VOSALTRES! VEIG QUE SOU UNS MAGNÍFICS RODAMONS VIATJANT PER LA INTERNET!

HE VIST TAMBÉ UN VÍDEO MOLT INTERESSANT EN EL VOSTRE BLOC QUE MOSTRA A ORIENTAR-SE AMB LA BRÚIXOLA I ELS MAPES. ESTÀ BEN CLAR QUE PER VIATJAR SE NECESSITEN ELS MAPES, PERÒ TAMBÉ ÉS NECESSARI PODER-LOS LLEGIR I ENTENDRE BÉ.


EM DEMANAU SI TOTS ELS MAPES SÓN IGUALS: HE COMPROVAT QUE HI HA MOLTES CLASSES DE MAPES. N'HI HA UNS QUE ELS DIUEN FÍSICS, ALTRES QUE SÓN NÀUTICS, ALTRES TEMÀTICS... DE TEMÀTICS N'HI HA DE MOLTES CLASSES: POLÍTICS, HISTÒRICS, TURÍSTICS, MAPES DEL TEMPS, MAPES DEL TRESOR, I ALTRES...

ALS MAPES FÍSICS HI A DIBUIXAT COM ÉS EL TERRENY, SI HI HA MUNTANYES O PLANES, RIUS O TORRENTS, LES COSTES, EL MAR. SERVEIXEN PER SABER SI UN LLOC ESTÀ MOLT AMUNT O SI ÉS UN LLOC MOLT BAIX SEGONS EL COLOR AMB QUE PINTEN CADA COSA. AQUÍ VOS EN PRESENT UN D'ESPANYA:


ELS MAPES TEMÀTICS ENS MOSTREN COSES D'ALGUN TEMA O ASSUMPTE ESPECIAL, PER EXEMPLE, ELS MAPES HISTÒRICS SOLEN CONTAR ALGUNA BATALLA O ALGUN FET QUE VA PASSAR FA MOLT DE TEMPS. A MI M'AGRADEN MOLT ELS MAPES POLÍTICS PERQUÈ TENEN MOLTS DE COLORS VIUS. AQUESTS MAPES MOSTREN EL LLOC QUE OCUPEN ELS PAÏSOS, LES SEVES CAPITALS, CIUTATS, POBLES, REGIONS... AQUESTS MAPES MOSTREN TAMBÉ LES FRONTERES ENTRE ELS PAÏSOS, NACIONS O REGIONS: ENTRE DOS COLORS SEMPRE HI HA UNA FRONTERA.
AMB LA PISSARRA DIGITAL DEL MEU FABRICANT M'AGRADA FER MAPES POLÍTICS COM SI FOSSIN TRENCACLOSQUES. MIRAU, MIRAU...
TAMBÉ HI HA MAPES DEL CEL ON SE PODEN VEURE PINTADES LES ESTRELLES MÉS BRILLANTS. AQUESTS MAPES A MI M'ENTUSIASMEN PERQUÈ EN SER MÉS GRAN VULL SER UN ROBOT ASTRONAUTA I VIATJAR A LA LLUNA.


EL MEU FABRICANT DIU QUE A ELL ELS MAPES QUE MÉS LI AGRADEN SÓN ELS MAPES DEL TRESOR, PERÒ NO EN TROBA CAP DE VERITAT. SI EN TROBAU ALGUN VOSALTRES I LI VOLEU ENVIAR EL FAREU MOLT CONTENT!

PER CERT, INVESTIGANT SOBRE MAPES HE DESCOBERT QUE HI HA UNA CLASSE DE MAPES QUE ES DIUEN MAPES MENTALS I QUE NO MOSTREN CAP LLOC. RESULTA QUE MOSTREN PARAULES CONNECTADES PER RATLLES. EL MEU FABRICANT DIU QUE SERVEIXEN PER MOSTRAR LES IDEES QUE TENEN LES PERSONES DE LES COSES QUE SABEN I DIU QUE SERVEIXEN PER ESTUDIAR I APRENDRE MILLOR. VOSALTRES QUE ESTUDIAU TANT, CONEIXEU ELS MAPES MENTALS?

MOLTA SORT, CLASSE VIATGERA!

BOT